AcademicNewsNews 2006/2007

Първият кръг на олимпиадата по цивилизации

През месец декември се проведе Първият кръг на олимпиадата по цивилизации, в който участваха 55 отбора от цялото училище. Целта на състезанието е да провокира любознателността на учениците и да обогати общата им култура. На първо място се класираха два отбора: отбор “Патиците” в състав: Владислава, Гергана, Ралица, Цветелина от 10в клас и отбор “Кале”: Кирил Банков, Кирил Боянов, Антон, Росица от 11IB клас. Символичен венец от лаврови клонки окичи челата на победителите! Хвала на героите! Олимпиадата се ползва с голяма популярност в училището. Въпросите са предизвикателство към знанията и логиката на участниците.
Включете се и вие, като отговорите на някои от тях.
Кръг История и митология
1. Ние ги познаваме като едни от разрушителите на Рим. Но парадоксално с тяхното име е наречена една област – градината, житницата, конюшнята, съкровищницата на Испания. Кои са те и коя е тя?
2. През І в.пр.Хр. Антипатър съставя един списък. Оттогава са правили многобройни опити да се увеличи този списък, но всички претърпяват неуспех и списъкът, макар и след доста спорове, остава в първоначалния си вариант. Какво съдържа този списък? Колко са нещата в него?
3. Юлий Цезар прекосил с корабите си Ламанша и стъпил на територията на съвременна Англия. Той издал заповед, чието изпълнение не оставяло алтернатива на воините му освен да настъпват напред. Какво е заповядал?
4. Жреците на галите са били доста строги и жестоки. За да събират воините в случай на опасност и да не се бавят, те са имали специален ритуал, при който са принасяли в жертва…………….(кого/какво?).
Кръг Несериозни
1. Раят – това е да живееш в английска къща, с китайски готвач, с американска заплата и с японска жена. Какво е тогава адът?
2. Французин, събственик на кафене, измислил ново развлечение – всеки желаещ можел да заплати 10 франка и за 10 минути да се опита да отвори сейф. Развлечението било едновременно оригинално, доходоносно, а имало и още една причина, заради която собственикът го организирал. Каква била тя?
Кръг Разни
1. На кой остров се намира българската полярна станция?
2. През 1969 година е проведен най-скъпият телефонен разговор в историята на човечеството. От едната страна на линията е бил американският президент Никсън, а от другата –